arduino uno

arduino ekibinin arduino duemilanove sonrasında işleri nihayet yoluna koyduğu prototipleme board’u. atmel üretimi atmega328 mikrokontrolcüsünü kullanan uno önceleri usb-serial dönüştürücü olarak ft232rl kullanırken daha sonra bu ihtiyaç için de bir mikrokontrolcü kullanma yoluna gidilmiş ve atmega8u2 ve son olarak atmega16u2 kullanılmıştır.

arduino’nun standartlaştırdığı ve günümüze kadar getirdiği board yapısını kullanır ve böylece herhangi bir uno modeline standart arduino shield kartları takılması mümkün olur.

14 dijital g/ç pini ve 6 analog pinine sahiptir. üzerindeki dahili led bir arduino klasiği olarak 13 numaralı dijital pine bağlıdır.

usb soketi geleneksel ama oldukça sağlam yapıda olan usb type-b’dir. bazı çin malı uno klonlarında micro usb konnektörü bulmak mümkündür. bu soket genelde yazıcı soketi olarak bilinir ve bilgisayarcılar kablosuna da yazıcı kablosu derler.

board üzerinde harici güç kaynağı bağlamak için standart 2.1 mm iç 5.5 mm dış ebatlarında, merkezi pozitif bir barrel jack bulunur. bu jack üzerinden teoride asgari 6, azami 20 volt’a kadar güç girişi yapılabilir. ancak board üzerindeki gerilim regülatörünün can sağlığı için önerilen 7-12 volt arasıdır.

genelde klon modelleri kullanılır. klonların iki türü bulunur: smd ve dip. dip yapıda olanlar atmega16u2 usb-serial dönüştürücüsüne ve dip yapıdaki atmega328 mikrokontrolcüsüne kadar orijinal uno’nun kopyasıdır ve aynı şekilde kullanılırlar.

ancak smd yapıda olanları genelde ch340g usb-serial dönüştürücü çipi kullanırlar ve atmega328’in smd yapıda olanını kullanarak maliyet düşürürler. bu modellerde bilgisayara tanıtmak için küçük bir sürücü yüklemek gerekir.