arduino nano every

arduino‘nun iyice eskiyen arduino nano board’unun güncellenmiş versiyonu denebilir. mikrokontrolcü olarak atmega328 yerine atmega4809 kullanıyor ve böylece daha fazla program hafızasına ve daha pek çok özelliğe sahip.

5 volt lojik seviyede çalışan nano every, eski dostumuz nano rev3 ile aynı pin yapısına sahip. yani nano ile kurduğumuz bir projeyi güncellememiz gerekiyorsa pinleri değiştirmemiz gerekmiyor. nano’da artık can sıkmaya başlayan mini usb konnektörünün yerini de görece güncel micro usb konnektörü alıyor.

board üzerinde yer alan verimli dc-dc dönüştürücü çipi sayesinde 21 volt’a kadar gerilimle besleyebiliyoruz. üstelik bu çip harici bileşenlere neredeyse 1 amper’e kadar güç sağlayabiliyor.

48kb (atmega328’in 2 katı) program hafızası ve 20 mhz çalışma frekansı yanında sram belleği de atmega328’in 3 katına çıkmış.

bana göre en iyi özelliği ikinci bir donanımsal seri bağlantı arayüzüne sahip olması. üstelik üzerinde kullanılan usb arabirim mikrokontrolcüsü öncülüne göre çok daha gelişmiş ve klasik uart yerine hid aygıtı olarak da kullanılabiliyor.

atmega4809 mikrokontrolcüsünün klasik nano gibi kullanılabilmesi için board üzerinde bir uyumluluk katmanı yer alıyor ve low level register adreslemelerini tercüme ediyor. arduino ide üzerinden hangi modda çalışacağını seçebiliyoruz. istersek bu katmanı devre dışı bırakarak mikrokontrolcünün tüm özelliklerini kullanabildiğimiz moda da geçebiliyoruz.

45x18mm boyutlarıyla yeterince küçük. ek olarak castellated yapısı ve pcb’nin alt yüzeyinde herhangi bir bileşen yer almaması sayesinde kendi tasarladığımız pcb’lere smd bileşen olarak lehimlenebilir veya çift taraflı bant ile kolayca bir yüzeye yapıştırılabilir.

arduino ekibi bu board’u komik sayılabilecek bir fiyata satıyor ve bunu da üretim süreçlerinde yaptıkları iyileştirmeyle açıklıyor. board üçlü ve altılı paketler halinde indirimli olarak da satılıyor.

son olarak; atmega328 mikrokontrolcüsü 20 yıldır buralarda ve artık üretim teknolojisi olarak eskidi. başlangıç seviyesi için hala yeterli olsa da, maliyet ve temel özellikler bakımından dezavantajlı kalmaya başladı. arduino’nun giriş seviyesi işlemcisinin değişme vaktinin geldiğini düşünüyorum. arduino uno rev.4 atmega4809 işlemcisiyle tanıtılırsa şaşırmam.