arduino nano

arduino ekibinin breadboard’a takılabilir ilk board’u. dip yapıda 30 pinli tasarımı sayesinde küçük olmasına rağmen arduino uno’dan neredeyse eksiği yok, fazlası bile var.

14 dijital g/ç pini ve 8 analog pinine sahiptir. üzerindeki dahili led bir arduino klasiği olarak 13 numaralı dijital pine bağlıdır.

ilk revizyonları atmel üretimi atmega168 mikrokontrolcü kullanırken üçüncü versiyondan sonra uno’da bir süredir kullanılan atmega328’e geçildi. orijinal nano, usb-serial dönüştürücü olarak ft232rl kullanmaya devam ediyor. klon olanlar ise çok daha ucuz olan ch340g çipini kullanıyor. bilgisayarlar bu çipi otomatik tanımıyor, bu yüzden bir defalığına küçük ve sorunsuz bir sürücü yüklemek gerekiyor.

nano, usb bağlantı soketi olarak harici disklerden hatırlayacağımız usb mini-b’yi kullanıyor. aliexpress’te gezinirsek micro usb soketine sahip nano’lar ile karşılaşmamız mümkün. meraklısı usb type-c soketlisini bile edinebilir.

gelelim uno’dan eksiklerine… öncelikle bir dc barrel jack bağlantısına sahip değil. üzerinde vin pini var, harici güç vermek için bu pini kullanmak zorundayız.

bir diğer eksiği de genelde klon nano’lar kullandığımız için eski nesil atmega168 çipli olanına denk gelme olasılığımızın olması. satın alırken özellikle dikkat etmek gerekiyor.

son olarak klon nano’lardaki bootloader sorunundan bahsedebiliriz. arduino ide’de board’u nano olarak seçtikten sonra menüdeki işlemci bölümü otomatik olarak atmega328p’yi seçiyor. halbuki pek çok klon arduino’nun eski bootloader’ı yüklenmiş olarak geliyor. bu haldeyken sketch yüklemeye çalışırsak hata ile karşılaşıyoruz. bilmeyen için büyük bela. klon nano’lar için atmega328p (old bootloader) seçmemiz gerekiyor.

uno’dan fazlası var mı? elbette var. nano üzerinde smd yapıda bir mikrokontrolcü kullanıldığı için dip yapıya sığmayan ek 2 adc (analog) pini de çıkışlar arasına eklenmiş. burası önemli: a6 ve a7 olarak adlandırılan bu pinler diğer analog pinlerden farklı olarak dijital giriş veya çıkış olarak kullanılamıyorlar. yani sadece analog sinyal okumak için kullanabiliyoruz.