Hobi elektroniği dünyasının en önemli temsilcisi Arduino‘nun ikonik kartı UNO‘nun dördüncü versiyonu tasarımı bambaşka bir boyuta taşıyor.
Uzun yıllar önce basit bir 8-bit mikrokontrolcü ile başlayan bu hikaye UNO R4 kart ailesi ile birlikte 32-bit Arm Cortex-M4 temelli bir işlemciye kavuşuyor. 16 kat daha fazla hafıza, daha fazla bağlantı ve yepyeni özellikler iki farklı kart sürümü ile karşımıza çıkıyor: UNO R4 Minima ve UNO R4 WiFi.
Yeni UNO’da neler var?
İki model de emektar UNO R3 ile yapılmış projelere daha fazla işlem gücü, hafıza ve hız katmayı hedefliyor. Renesas tarafından üretilen RA4M1 serisi mikrokontrolcü UNO R3 ile aynı 5 Volt lojik seviye kullanılabilmesine izin veriyor.
RA4M1 mikrokontrolcüsü UNO R3’te yer alan ATmega328’e göre 16 kat hafızaya (256KB) ve 3 kat saat hızına (48 MHz) sahip. Böylece çok daha hassas hesaplamalar yapılabilmesine ve daha büyük projeler ortaya çıkarılabilmesine imkan tanıyor.
Yeni mikrokontrolcü 12-DAC, CAN BUS ve OPAMP gibi yepyeni bileşenleri barındırıyor. Öte yandan doğrudan USB bağlantısı sayesinde Arduino Leonardo’dan aşina olduğumuz HID device kullanılabilmesine izin veriyor. UNO R4 kartlarda güncel USB Type-C konnektörünün kullanıldığının da altını çizelim.
Minima ve WiFi
UNO R4 Minima en basit bileşenleri içeriyor ve uygun bir fiyatla geliyor. Kablosuz bağlantılar ve ek özellikler istiyorsak UNO R4 WiFi’yi tercih edebiliriz.
UNO R4 WiFi modeli ise üzerinde yer alan ESP32-S3 modülü sayesinde Wi-Fi ve Bluetooth Low Energy kablosuz bağlantılarına sahip. Ek olarak üzerinde charlieplexing yöntemiyle oluşturulmuş 12×8 LED matris yer alıyor ki, bu çok eğlenceli ve yaratıcı projeler yapılabilmesine izin veriyor.
Yine R4 WiFi modelinde yer alan Qwiic bağlantısı uyumlu pek çok I2C sensör modülünün kolayca bağlanabilmesine izin veriyor. Son olarak dahili RTC bağlantısı da UNO R4 WiFi modelinde yer alıyor.
Her şey toz pembe değil
Elbette mikrokontrolcü değişince bizi pek çok değişiklik bekliyor. UNO R3’te kullanılan Atmel AVR altyapısındaki mikrokontrolcüler için tasarlanmış ve bu çiplerin özelliklerini alt düzey komutlarla kullanan kütüphaneler UNO R4 serisi ile uyumlu değil ve güncellenmeleri gerekiyor.
Arduino UNO R4 serisini detaylı şekilde incelediğim videomu YouTube kanalımda izleyebilirsiniz. Hiçbir yerde bulamayacağınız detaylardan bahsettiğim bu incelememi mutlaka izleyin ve yorum yapmayı unutmayın!
Bu dosya konusu UNO R4’ün bileşenlerinin anlatıldığı makaleler ve videolarla birlikte zaman içinde dallanıp budaklanacak. Arduino’nun geleceğini daha iyi tanımak için burayı takip edin!
1. UNO R4’te DAC Kullanımı
2. UNO R4’te OPAMP Kullanımı
3. UNO R4’te ADC Kullanımı
Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!
ÖZGÜN ve KULLANIŞLI projeler yapabilmek için ARDUINO’yu doğru öğrenmek gerekir. Arduino’ya güçlü başlamanın en iyi yolu ARDUINO’YA GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ EĞİTİM VE PROJE SETİ‘dir. Arduino Uno üzerine kurulu olan set ile bu müthiş geliştirme platformunu tüm detaylarıyla anlayacak, başka hiçbir yerde bulamayacağınız inceliklerini öğrenecek ve en sık kullanılan Arduino sensör ve modüllerine aşina olacaksınız.