Akana R1 – Yeni Nesil Geliştirme Kartı

ŞİMDİ SATIN AL: Akana R1 | N11 Mağaza

METE HOCA Akana R1 STEM kodlamayı pratik ve eğlenceli bir hale getirmeyi hedefleyen, Raspberry Pi’nin RP2040 mikrokontrolcüsü üzerine kurulu kolay kullanımlı ve kompakt bir geliştirme kartı. Akana R1’i diğer kartlardan ayıran en temel tasarımı ise üzerinde bulunan dâhili OLED ekran ve kullanıcı butonları.

Akana R1 üzerinde 1.3 inç boyutunda I2C OLED ekran ve oyun kontrolcüsü formatında yerleştirilmiş 4+2 yapıdaki kullanıcı butonları yer alıyor. Bu altı buton istenmeyen fazla basmaların (buton zıplaması) önüne geçmek için özel DEBOUNCE devresine sahip. Kodlama için gerekli olan BOOTSEL ve RESET butonları da kartın üst kısmında bulunuyor.

Akana R1, Raspberry Pi tarafından geliştirilmiş RP2040 mikrokontrolcüsünü kullanıyor ve bilgisayar bağlantısı için USB Type-C konnektörüne sahip. USB bağlantısı sadece kodlama için değil, Akana R1’in bilgisayara bir klavye veya oyun kontrolcüsü olarak bağlanabilmesine de izin veriyor.

Kartın en önemli özelliği ise AkanaPort adındaki header bağlantısı. AkanaPort üzerinde RP2040’ın tüm dijital ve analog pinlerinin yanında güç bağlantıları yer alıyor. AkanaPort header’ı üzerine yapıştırılmış renkli etiket bağlantı hatalarının önüne geçiyor ve rahat bir kullanım sunuyor. Akana R1 üzerinde uzman kullanıcılar için I2C seçim anahtarı da bulunuyor. Böylece kart ve AkanaPort üzerindeki tüm I2C bileşenlerini tek seferde istenen I2C kanalına geçirmek mümkün.

Kartın ön yüzünde 2, arka yüzünde 4 adet LED yer alıyor. Ön yüzdeki LED’lerden ilki sol üst kısımda ON yazısıyla işaretli ve kartın güç aldığını gösteriyor. Kartın sağ üst kısmında kullanıcının kontrolüne sunulmuş dâhili kodlama LED’i yer alıyor. Bu LED, RP2040’ın GP25 pinine bağlı. Kartın arka yüzünde dört köşeye yayılmış LED’ler ise ön yüzdeki kullanıcı LED’i gibi GP25’e bağlı.

Akana R1, üzerine kurulu olduğu RP2040 mikrokontrolcüsünü kodlamak için gereken her şeye sahip. Öğrenmeye, deneyimlemeye ve eğlenmeye başlamak için gereken tek şey kartı USB kablo ile bilgisayara bağlamak.

Akana R1’i Arduino IDE, MicroPython veya CircuitPython ile kodlayabiliyoruz.

Earle Philhower’ın Raspberry Pi ekibinin yayınladığı Pico SDK’yı kullanarak hazırladığı Arduino-Pico isimli yazılımın 3.9.3 sürümüne Akana R1 desteği eklendi.

AKANA R1 NASIL GELİŞTİRİLDİ?

AKANA R1 VERİ SAYFASI ve KODLAMA KILAVUZU

Akana R1’in teknik özellikleri, detaylı tanıtımı, pin yapısı ve kullanım önerileri PDF biçiminde hazırlandı. Ek olarak kodlama kılavuzunu da PDF biçiminde indirmek mümkün.

İndir: Akana R1 Veri Sayfası | Akana R1 Kodlama Kılavuzu | Akana R1 Örnek Kodlar

AKANA R1 GENİŞLETME KARTLARI

Akana R1’in yetenekleri dock adı verilen genişletme kartları sayesinde artırılabilir. Mevcut Akana R1 dock kartları;

AKANA R1 DOCK ŞABLONU

Akana R1 için dock adı verilen genişletme kartı yapmak için KiCad EDA PCB şablonunu indirerek kendi tasarımlarınızı yapabilirsiniz.

İndir: Akana Dock Şablonu (KiCad EDA)

ŞİMDİ SATIN AL: Akana R1 | N11 Mağaza