TTP223B Dijital Dokunma Sensörü Modülü Arduino ile Nasıl Kullanılır?

Bu yazıda TTP223B Dijital Dokunma Sensörü modülünün Arduino ile nasıl kullanılacağını anlatacağız.

TTP223 kapasitif bir dokunma sensörü çipidir ve genelde mikrokontrolcülere giriş yapmak amacıyla kullanılır. 2 Volt ile 5,5 Volt arasında gerilimle çalışabilen bu çip çok düşük güç tüketimine sahiptir. Öyle ki sensör modülünün üzerinde yer alan LED bile sensör çipinden kat be kat fazla güç tüketir.

Bu da yetmezmiş gibi sensör çipi dahili güç yönetim sistemine sahiptir. Parmak dokunuşundan 12 saniye sonra güç tasarrufu moduna geçer ve tüketimini daha da azaltır.

TTB223 çipi her bir fiziksel dokunuşu hızlıca işler ve sonucu dijital bir çıkış olarak mikrokontrolcüye gönderir. Yani temelde bu modülü bir buton gibi kullanıyoruz.

3 bağlantı pinine sahip bu modül, bize dokunmamız için bir alan da veriyor. VCC pinini Arduino’nun 5 Volt pinine, GND pinini Arduino’nun GND pinine bağlıyoruz. Sensörün sinyal çıkışı olan SIG pinini ise Arduino’nun istediğimiz bir dijital pinine bağlayabiliriz.

Devre kurulumu aşağıdaki şekilde;

Aşağıdaki sketch dokunmatik sensöre dokunulduğu süre boyunca Arduino üzerindeki dahili LED’i yakar ve parmağımızı çektiğimizde söndürür.

Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!

Sketch kodunu kopyalamak için pencerenin sağ üst köşesindeki butona tıklayabilir veya buraya tıklayarak ZIP dosyası olarak indirebilirsiniz.