Arduino’da 8×8 LED Matrix ile Kayar Yazı Nasıl Yapılır?

Reklam panolarındaki kayar yazılar dikkatimizi çekmiş olmalı. Bizim de bir kayar yazımız olsa, istediğimiz yazıyı kaydırsak fena olmaz mı? Arduino dünyası için bu da çok kolay! Bu yazıda 8×8 LED Matrix ekranları inceliyor ve MAX7219 modülü ile kullanımını öğreniyoruz.

8×8 LED Matrix (Türkçe olarak Matris de diyebiliriz) ekranlar aslında 64 tane LED’in anot ve katot bacaklarının matrix şeklinde birleştirilmiş hali ve 8 bir yanda, 8 de diğer yanda olmak üzere 16 bağlantısı bulunuyor.

Bu LED Matrix’i 16 bağlantısını teker teker Arduino’ya bağlayarak da çalıştırabiliriz. Ancak bu kez de başka şeyler bağlayacak yerimiz kalmaz, ayrıca ikinci bir LED Matrix bile bağlayamayız. Bu işi kolaylaştırmak için MAX7219 adında bir entegre devre üretilmiş ve tüm LED Matrix’i (5V ve GND bağlantılarını saymazsak) sadece 3 kablo ile Arduino’ya bağlayabilmemizi sağlıyor.

Üstelik bu entegre ek hiçbir kablo kullanmadan yan yana istediğimiz kadar LED Matrix kullanabilmemize de imkan tanıyor. Böylece yeterli genişlikte kayar yazılar oluşturabiliyoruz.

O zaman devre kurulumumuz ile başlayalım. Arduino’ya tek bir LED Matrix modülünü bağlamak ile birden fazlasını bağlamak tamamen aynı.

Devremizi kurduk ve şimdi sketch kodlarına geçebiliriz. Bu uygulamada MaxMatrix adındaki Arduino kütüphanesini kullanacağız. MaxMatrix kütüphanesini buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Aşağıdaki sketch, 2 adet LED Matrix modülü bağlanmış devremizde METE HOCA ve www.metehoca.com yazılarını kaydırır.

Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!

Sketch kodunu kopyalamak için pencerenin sağ üst köşesindeki butona tıklayabilir veya buraya tıklayarak ZIP dosyası olarak indirebilirsiniz.

Kayar yazımızı yaptık ve istediğimiz metni kaydırıyoruz. Ancak bir sorunumuz var: Türkçe karakterler. Kullandığımız kütüphane Türkçe karakterleri desteklemiyor. Onu da bir sonraki yazımızda çözeceğiz.