Arduino Nano ESP32, Arduino’nun küçük geliştirme kartı serisi olan Nano ailesinin yeni üyesi. Adından da anlaşılabileceği üzere Espressif üretimi ESP32 mikrokontrolcüsü üzerine kurulu olan kart, IoT (Nesnelerin İnterneti) projeleri için mükemmel.
Bana göre Nano Matter ile birlikte Arduino ekibinin son yıllarda hazırladığı en iyi kartlardan biri.
Üzerine kurulu olduğu ESP32-S3 çipi kartın sadece mikrokontrolcü ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, en önemli özelliği olan Wi-Fi ve Bluetooth bağlantı yetenekleri sunuyor.
Arduino Uno R4 WiFi üzerinde de ESP32-S3 modülü yer alıyordu, ancak modül orada sadece kablosuz bağlantı yetenekleri için yer alıyordu. Ancak bu modül Arduino’nun Nano form faktörü için fazla geniş ve bu yüzden Nano ESP32’de küçük boyutu nedeniyle U-blox’un NORA-W106 modülü tercih edilmiş.
Genişleyen Nano Ailesi
Arduino’nun breadboard dostu Nano ailesi her geçen gün genişliyor. 2024’ün Eylül ayı civarında Nano Matter’ın nihai versiyonu da bu aileye katılmış olacak. Nano ESP32 ise işlem hızı, RAM ve FLASH hafıza olarak hepsinden daha güçlü.
Nano ESP32 ailenin USB Type-C bağlantısı içeren tek üyesi. Henüz tasarımı devam eden Nano Matter da Type-C bağlantısı ile gelecek.
Nano Ailesi Karşılaştırma Tablosu
Yukarıdaki tabloda Arduino’nun Nano ailesinin teknik özellik karşılaştırması görülüyor. Klasik Nano ve güncel hali Nano Every haricindeki tüm Nano modelleri artık 3.3 Volt lojik seviye ile çalışıyor ve Bluetooth desteğine sahip. Bir kısmı da ek olarak Wi-Fi desteği ile birlikte geliyor.
Nano ESP32, BLE serisinin aksine üzerinde herhangi bir sensör barındırmıyor. Kart üzerinde etkileşebileceğimiz tek şey RGB LED.
Nano ESP32 Temel Özellikler
- Mikrokontrolcü: ESP32-S3; Bu çip yüksek kapasitesi ve verimliliği ile tanınıyor. 240 MHz hızında çalışan çift çekirdekli bu mikrokontrolcü, ev otomasyonundan giyilebilir teknolojilere kadar birçok alanda kullanılabilir.
- Bağlantı: Wi-Fi ve Bluetooth 5.0 ile kart Bluetooth Düşük Enerji (BLE) gibi gelişmiş iletişim protokollerini destekliyor. Bu sayede, akıllı cihazlar tasarlamak ve diğer cihazla veya kurulu ağlarla bağlantı kurmak mümkün.
- Bellek ve Depolama: Kartta 16 MB harici flash bellek ve 8 MB dahili PSRAM ile birlikte 512 KB RAM bulunuyor. Bu geniş depolama alanı, karmaşık uygulamaları RAM ve FLASH hafıza sıkıntısı yaşamadan geliştirmenizi sağlıyor.
- Form Faktörü ve Uyumluluk: Nano form faktörünü (45×18 mm) koruyan Nano ESP32, büyük oranda mevcut Nano aksesuarları ile uyumlu. Böylece projelerinizi büyük bir yeniden tasarım yapmadan yükseltmeyi kolaylaştırıyor.
Nerede Kullanılır?
Nano ESP32, geniş bir uygulama yelpazesi için uygun:
- Ev Otomasyonu: Işıkları, kilitleri ve diğer ev cihazlarını uzaktan kontrol edin.
- Giyilebilir Teknoloji: Gerçek zamanlı veri izleme ile fitness takip cihazları veya akıllı giysiler geliştirin.
- Eğitsel Projeler: Öğrencilere IoT ve programlamayı uygulamalı projelerle öğretin.
- Prototipleme: ESP32 çipinin sağlam yetenekleriyle yeni fikirleri hızlıca geliştirin ve test edin.
Geliştirme ve Programlama Desteği
Nano ESP32, Arduino IDE ile C++ ve MicroPython programlama dillerini destekliyor. Yeni başlayanlar Arduino’nun tanıdık bildik IDE’si ile başlayabilirken, isteyenler MicroPython’u daha ileri düzeyde kontrol ve işlevsellik için kullanabilir.
Arduino ekibi son zamanlarda MicroPython üzerine çok odaklanmış durumda. Gelişimi yavaş da olsa MicroPython için yeni bir IDE hazırlanıyor, belgeler ve destek bölümünde de bu dile geniş yer veriliyor.
Adafruit de geliştirdiği MicroPython temelli dil olan CircuitPython‘u Nano ESP32’ye uyarladı. Böylece Nano ESP32’yi üç temel kodlama platformunda kullanmak mümkün. Espressif’in kendi altyapısı ESP-IDF‘i kullanmak isterseniz bu sayı dörde çıkıyor!
IoT ve Arduino Cloud Entegrasyonu
Nano ESP32’nin en önemli özelliklerinden biri, Arduino Cloud ile sorunsuz entegrasyonu. Bu platform, IoT uygulamalarını kolayca oluşturmaya izin veriyor.
Sonraki bölümde Arduino Nano ESP32’ye yakından bakacağız.