Önceki bölümde Çinli üreticilerin farklı mikrokontrolcü ve yapı kullanan Nano Every klonlarından bahsetmiş ve olası sorunlardan uzak kalabilmek için tercih etmemek gerektiğini tavsiye etmiştik.
Çinli üreticiler her seferinde bizi şaşırtıyorlar, çünkü artık Arduino board’ların aynı veya benzeri Atmel üretimi mikrokontrolcüleri kullanarak klonlarını yapmanın da ötesine geçmeyi başardılar. Artık doğrudan Atmel’in AVR serisi mikrokontrolcülerinin de kopyalarını üretiyorlar!
Birkaç yıl önce LogicGreen adındaki Çinli bir şirket tarafından geliştirilen LGT8F328P kodundaki mikrokontrolcü Arduino’larda kullanılan Atmel‘in Atmega328P‘sinin uyumlu kopyası olarak karşımıza çıktı. Bu mikrokontrolcü tam olarak aynı yapıda olmasa da, Atmega328P ile büyük benzerliklere sahip ve hatta bazı konularda fazlası bile var.
Çinli Arduino klonu üreticilerinin bu mikrokontrolcüyü keşfetmeleri elbette uzun sürmedi. Zaten LogicGreen’in sitesi tamamen Çince ve hatta LGT8F328P’nin datasheet olarak adlandırılan teknik dosyası da sadece Çince.
Özetle Çinliler Arduino’nun önce FT232RL USB-Serial dönüştürücüsünün yerine CH340’ı buldular, ardından da Atmel üretimi mikrokontrolcüsünün yerine LGT8F328P’yi buldular. Artık bu büyük şirketlerden orijinal çip satın almak zorunda kalmadan Arduino klonları üretebiliyorlar.
Böylece karşımıza bu mikrokontrolcüye sahip Arduino Nano klonları çıkmaya başladı. Çinli üreticiler mor gibi pek bulunmayan renklerde ürettikleri bu kartları bir de USB Type-C girişi ile birleştirip daha da ilgi çekici haline getirmişler.
Elbette bu ucuz board’ları alan Arduino meraklıları bu klonların diğer klon Nano’lar gibi kullanılamayacağını fark ettiler ve bunu paylaşmaya başladılar. Çipin üzerinde yazan marka ve model kodlarına dikkat etmeleri konusunda birbirlerini uyardılar. Çinli üretici bunun üzerine ne mi yaptı? Çipin üzerine herhangi bir şey yazmadı veya board üreticisi çip üzerindeki yazıyı kazıdı…
Elbette LGT8F328P kullanılarak üretilen klon Arduino’lar Nano modelleri ile sınırlı kalmadı. Bu çip ile hemen rengarenk Uno klonları üretildi.
Tabi kartın üzerine bu klon çipin adı biraz kırpılarak yazıldı. Böylece bu çipi tanımayan bir kullanıcı 8F328P yazısında Atmega328P çipinin kastedildiğini düşünebilirdi.
Çinli Arduino klon üreticileri şirketi çipin üzerine kendi markalarını yazmaya da ikna edebilmiş olacak ki, tamamen farklı bir marka ve model yazan ama aslında yine LGT8F328P olan çipler ile farklı klon Arduino board’lar üretildi.
Belli ki ucuz Arduino Nano ve Uno klonları Çinlilere yeterli gelmemiş, çok daha ucuz Arduino Pro Mini klonu board’lar da görmeye başladık.
LGT8F328’yi Arduino IDE’de Çalıştırmak
Bir şekilde bu kopya korsan klon Nano’lardan edinmeyi başardıysak nasıl kullanacağımızı öğrenelim. Bu çipleri kullanabilmek için Arduino IDE’ye tek seferlik yüklememiz gereken bir eklenti var.
Arduino IDE’de Dosya > Tercihler tıklayarak ayar penceresini açalım. Alt bölümde Ek Devre Kartları Yöneticisi URL’leri başlıklı uzun çubuğun sonundaki butona tıklayıp harici devre kartı dosyalarını listeleyen linkleri girdiğimiz pencereyi açalım.
Bu penceredeki alana Arduino IDE’ye sonradan eklenecek üçüncü parti devre kartlarının kurulum linklerini giriyoruz. Birden fazla kart ekleyeceksek her satıra bir link eklememiz yeterli.
1 |
https://raw.githubusercontent.com/dbuezas/lgt8fx/master/package_lgt8fx_index.json |
LGT8F328P için yukarıdaki linki yapıştırdıktan sonra Tamam tıklayarak pencereleri kapatalım.
Şimdi sıra eklediğimiz linkteki yazılımı Arduino IDE’ye kurmaya geldi. Arduino IDE ana menüsünden Araçlar > Kart > Kart Yöneticisi seçelim. Aradığımız yazılımı bulmak için arama kısmına lgt yazmamız yeterli. Meraklısı LGT8fx Boards da yazabilir!
Kur butonuna tıklayarak yazılımı kuruyoruz. İşlem tamamlandığında üst kısımda INSTALLED yazısı görülecektir. Tüm yükleme işlemimizi tamamladık, şimdi sıra kartı seçmeye geldi.
Kart seçim menümüze yeni bir seçenek gelmiş durumda. Logic Green Arduino AVR Compatible Boards menüsü altında LGT8F328 seçiyoruz.
Araçlar menüsünde bazı ek seçeneklerin belirdiğini görüyoruz. Bu ekranda Variant menüsünde 328P-LQFP32 seçmeliyiz. Seçmeyi unuttuğum zamanlarda herhangi bir sorunla karşılaşmadım, ancak ne olmaz ne olmaz…
Elbette kartımızın portunu da seçmeyi unutmuyoruz!
Yazının başında bu kopya çipin 32 MHz frekansında çalışabildiğinden bahsetmiştik. Çoğu Arduino board (Uno ve Nano) 16 MHz frekansında çalışırken LGT8F328P çipleri 32 MHz’e çıkabiliyor. Bu da işlemlerin çok daha hızlı tamamlanabilmesi demek. Çinlileri tebrik ediyoruz.
Çalışma frekansını gördüğümüz bu Clock menüsünde değiştirmemiz gereken bir şey yok. Bırakalım 32 MHz hızında bize hizmet etsin.
Meşhur Blink sketch’imizi yükleyelim ve kontrol edelim. Evet çalışıyor!
LGT8F328P çipli Nano board’lar her ihtiyaçta standart bir Arduino Nano gibi kullanılabiliyorlar. Ancak bir defalığına da olsa Arduino IDE’ye kurulum gerektirdiği için Nano yerine tercih etmek için özel sebeplerimizin olması gerekiyor.
Bu sebepler 32 MHz hızı veya Atmega328’in inemediği besleme gerilimi değerlerinde (2 Volt’a kadar) hızından ödün vermeden çalışabiliyor olması olabilir. Bu da uzman kullanıcıların bazı özel ihtiyaçları için uygun olması demek. Standart basit projeler yapan hobi elektroniği tutkunları için pek de önemli şeyler değiller.
Özetle: Çoğu zaman bu kartı edinmek için bir sebebimiz yok.
Sonunda!
8 bölümden oluşan Arduino Nano Dosyası serimizin sonuna geldik. Umarım Uno’dan sonraki en popüler geliştirme kartı olan Nano hakkında her şeye değinebilmişimdir. Merak ettiğiniz bir şey olursa Instagram’dan bir DM kadar uzağınızdayım.
Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!
ÖZGÜN ve KULLANIŞLI projeler yapabilmek için ARDUINO’yu doğru öğrenmek gerekir. Arduino’ya güçlü başlamanın en iyi yolu ARDUINO’YA GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ EĞİTİM VE PROJE SETİ‘dir. Arduino Uno üzerine kurulu olan set ile bu müthiş geliştirme platformunu tüm detaylarıyla anlayacak, başka hiçbir yerde bulamayacağınız inceliklerini öğrenecek ve en sık kullanılan Arduino sensör ve modüllerine aşina olacaksınız.