Arduino Nano Dosyası serimizin üçüncü bölümünde Nano’yu Arduino IDE’ye tanıtırken dikkat etmemiz gereken bootloader detayına değinmiş ve ileriki bölümlerde bu sorunu nasıl çözeceğimizi anlatacağımızdan bahsetmiştik.
Bu bölümde satın aldığımız eski bootloader’a sahip klon Arduino Nano’nun bootloader’ını yeni versiyona güncelleyeceğiz.
Bu işlem için emektar Arduino Uno‘muzu kullanacağız. Ek olarak bir tutam erkek-erkek jumper kablo ve breadboard‘a ihtiyacımız olacak. Malzemelerimizi hazırladıysak aşağıdaki devre kurulumunu yapalım.
Bu kurulumda Uno’yu bir programlayıcı olarak kullanarak Nano üzerindeki mikrokontrolcüyü güncelleyeceğiz. Uno’muzu USB kablosuyla bilgisayara bağlayalım.
Uno’muzu Arduino IDE’ye tanıtmayı unutmayalım. Araçlar > Kart menüsünden Arduino Uno’yu ve yine Araçlar > Port menüsünden Uno’muzun iletişim portunu seçelim.
Sırada Uno’muzu bir programlayıcı cihaza dönüştürecek sketch kodunu yüklemek var.
Arduino IDE’nin Dosya > Örnekler > 11.ArduinoISP menüsündeki örnek sketch’i açıyor ve herhangi bir sketch gibi Uno’ya yüklüyoruz.
Bu sketch kodu Uno’yu bir programlayıcıya dönüştürüyor ve Arduino IDE’den gelen veri akışını programlayacağımız Arduino board’a aktarıyor.
Daha sonra Araçlar > Programlayıcı menüsünden Arduino as ISP seçerek Arduino IDE’ye harici bir programlayıcı kullanacağımızı söylüyoruz. Dikkat: Bu menüde yanlışlıkla ArduinoISP seçeneğini seçmemeliyiz!
Arduino Uno ile yaptığımız programlayıcıyı hazırlama işlemi bu kadar.
Sıradaki adımda hangi Arduino board’a hangi bootloader’ı (Türkçe: Önyükleyici) yüklemek istediğimizi ayarlıyoruz. Arduino Nano’ya güncel Atmega328P bootloader’ını yüklemek istiyoruz. O zaman IDE’ye sanki Nano’muz bağlıymış gibi Araçlar > Kart bölümünden Arduino Nano‘yu seçiyoruz.
Araçlar > İşlemci alt menüsünden de yüklemek istediğimiz güncel bootloader’ı gösteren ATmega328P seçeneğini seçiyoruz. Araçlar > Port menüsünde Uno’muzun bağlı olduğu portun seçili olduğundan emin olalım.
Her şey hazır. Araçlar menüsünün en altında yer alan Önyükleyiciyi Yazdır seçeneğine tıklayarak bootloader yükleme işlemini başlatıyoruz.
Bu işlem birkaç saniye sürecek. Fazla heyecana gerek yok.
Her şeyi doğru yaptıysak yükleme işlemi tamamlandığında siyah bölümün üzerindeki yeşil alanda Önyükleyicinin yazımı tamamlandı. mesajı görünecek.
Nihayet Nano’muz orijinal Arduino Nano gibi güncel bootloader’a sahip! Artık IDE’de her Nano seçtiğimizde işlemci menüsünden old bootloader menü seçeneğini tekrar seçmek zorunda değiliz.
Şimdi de ortalığı toplayalım. Uno’muzu programlayıcı yaparken Araçlar > Programlayıcı menüsündeki seçeneği değiştirmiştik. Bu ayarı tekrar AVRISP mkII yapalım.
Bunu yapmazsak Arduino IDE ile normal şekilde sketch yükleme işlemi başarısız olur.
Arduino Uno ile kurduğumuz devremizin de işi bitti. Nano’yu devreden çıkartıp deneme zamanı! Nano’yu bilgisayara bağlayalım, Araçlar menüsünden portunu ayarlayalım ve meşhur Blink sketch’ini yükleyerek yeni bootloader’ın beklediğimiz gibi çalışıp çalışmadığını görelim.
Programlayıcıya dönüştürdüğümüz Uno’muz için ek bir işlem yapmamıza gerek yok. Nano’yu güncelleme görevini başarıyla yerine getirdi. İstediğimiz sketch’i yükleyip kullanmaya devam edebiliriz.
Arduino Nano’nun en büyük sorununu çözdüğümüze göre sıra farklı Arduino Nano modellerini incelemeye geldi. Bunu sıradaki bölümde yapacağız.
Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!
ÖZGÜN ve KULLANIŞLI projeler yapabilmek için ARDUINO’yu doğru öğrenmek gerekir. Arduino’ya güçlü başlamanın en iyi yolu ARDUINO’YA GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ EĞİTİM VE PROJE SETİ‘dir. Arduino Uno üzerine kurulu olan set ile bu müthiş geliştirme platformunu tüm detaylarıyla anlayacak, başka hiçbir yerde bulamayacağınız inceliklerini öğrenecek ve en sık kullanılan Arduino sensör ve modüllerine aşina olacaksınız.