Arduino 37 parça sensör setinin parçalarından biri olan KY-039 kodlu Nabız Sensörü ile parmağınızdan kalp atışınızı takip etmeyi deneyebilirsiniz.
KY-039 Nabız Sensörü 3 bağlantı pinine sahiptir ve soldan sağa S, [boş] ve – olarak işaretlenmiştir. S anahtarın analog çıkış bağlantısıdır. Ortadaki pin Arduino üzerinde 5V’ye ve – pini de GND pinlerine bağlanır.
Parmağınızı iki sensör parçası arasına getirip doğru görünen sonuçları alana kadar hareket ettirmeniz gerekir.
UYARI: Bu tür nabız sensörleri amatör yapıda oldukları için yeterince hassas değillerdir ve ortam ışığındaki gözle görülmeyen kırpışma ve diğer etmenlerden çokça etkilenirler. Bu yüzden sağlıklı bir sonuç görüntülemek pek mümkün olmaz.
Aşağıdaki sketch, Nabız Sensörü modülünün analog çıkışından aldığı veriyi Seri Port’a gönderir ve biz de Seri Çizici üzerinden olan biteni grafik olarak takip edebiliriz.
Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!
Sketch kodunu kopyalamak için pencerenin sağ üst köşesindeki butona tıklayabilir veya buraya tıklayarak ZIP dosyası olarak indirebilirsiniz. Setin diğer modülleri hakkındaki açıklamalar ve örnek sketch kodlarına ulaşmak için buraya tıklayın.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 |
/* Arduino KY-039 Nabız Sensörü Modülü Arduino 37 parça sensör setinin bir parçası olan Nabız Sensörü modülünün örnek sketch'idir. Seri Çizici üzerinde kalp atışını görüntüler. Setin diğer parçalarının açıklama ve örnek kodlarına web sitemizden ulaşabilirsiniz. Oluşturma: 12 Ekim 2021 / Mete Hoca https://www.metehoca.com/ */ int nabiz = A0; // (S) Sensörün analog bağlantısı // +(orta) ve - pinlerini Arduino üzerinde 5V(+) ve GND(G)'ye bağlamalıyız void setup() { pinMode(nabiz, INPUT); // Analog bağlantıyı giriş olarak ayarlıyoruz Serial.begin(9600); // Seri Çizici'yi doğru ayarlamayı unutmayın } void loop() { Serial.println(analogRead(nabiz)); // Sensörden gelen veriyi Seri Port'a gönderiyoruz. // Grafik görüntü için Seri Çizici'yi kullanalım. delay(50); // Sonraki algılama için biraz bekleyelim. } |