Arduino 37 parça sensör setinin parçalarından biri olan KY-002 kodlu pasif buzzer modülü ile projelerinize farklı tonlarda sesli uyarı ekleyebilirsiniz.
KY-006 pasif buzzer modülü Arduino tarafında 3 bağlantı pinine sahip ve soldan sağa -, [boş] ve S olarak işaretlenmiştir. S pini sinyal demektir ve Arduino’nun dijital pinlerinden birine bağlanarak buzzer’ı kontrol etmekte kullanılır. – çıkışı ise GND pinine bağlanır.
Arduino 37 parça sensör seti içinde 2 adet buzzer bulunur. Üzerinde çıkarılabilir beyaz renkte etiket bulunan modül aktif buzzer, diğeri ise pasif buzzer’dir. Beyaz etiket buzzer’ın ses seviyesini oldukça azaltır ve çıkarılması önerilir. Ancak modülü pasif buzzer ile karıştırmamak için farklı bir yerine etiket yapıştırmanız tavsiye edilir.
Pasif buzzer aynı zamanda piezo buzzer olarak da adlandırılır ve aktif buzzer’ın aksine üzerinde bir frekans üreteci bulunmaz. Bu yüzden istediğimiz frekansı Arduino sketch kodu üzerinden göndermeliyiz.
Aşağıdaki sketch 2 numaralı dijital pine bağlanan pasif buzzer’dan iki farklı ses tonunda ses çıkararak polis sireni sesi üretir.
Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!
Sketch kodunu kopyalamak için pencerenin sağ üst köşesindeki butona tıklayabilir veya buraya tıklayarak ZIP dosyası olarak indirebilirsiniz. Setin diğer modülleri hakkındaki açıklamalar ve örnek sketch kodlarına ulaşmak için buraya tıklayın.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 |
/* Arduino KY-006 Pasif Buzzer Modülü Arduino 37 parça sensör setinin bir parçası olan Pasif Buzzer modülünün örnek sketch'idir. Buzzer'dan polis sireni sesi çıkarır. Setin diğer parçalarının açıklama ve örnek kodlarına web sitemizden ulaşabilirsiniz. Oluşturma: 11 Ekim 2021 / Mete Hoca https://www.metehoca.com/ */ int buzzer = 2; // Buzzer'ın S (sinyal) bağlantısı // - pinini Arduino üzerinde GND(-)'ye bağlamalıyız // Ortadaki pin hiçbir yere bağlanmıyor. void setup() { pinMode(buzzer, OUTPUT); // Buzzer pinini çıkış olarak ayarlıyoruz } void loop(){ tone(buzzer,494); // Buzzer'dan ilk sesimizi çıkarıyoruz delay(500); // Sesimiz 500ms boyunca duyulacak noTone(buzzer); // Buzzer'ı kapatıyoruz // Aralıksız farklı frekanslar ürettiğimiz için aslında // bu noTone komutuna ihtiyacımız yok. // Ancak buzzer'ı bir süre çalıştırıp durdurmak istiyorsak // bu komuta ihtiyacımız olacak. tone(buzzer,523); // Buzzer'dan ikinci sesimizi çıkarıyoruz delay(500); // Sesimiz 500ms boyunca duyulacak noTone(buzzer); // Buzzer'ı kapatıyoruz // Aralıksız farklı frekanslar ürettiğimiz için aslında // bu noTone komutuna ihtiyacımız yok. // Ancak buzzer'ı bir süre çalıştırıp durdurmak istiyorsak // bu komuta ihtiyacımız olacak. } |