PCT2075 I2C Sıcaklık Sensörü Arduino ile Nasıl Kullanılır?

DHT11, LM35 veya MCP9700 kadar bilinmese de PCT2075 kolay kullanılan ve başarılı sıcaklık sensörlerinden biridir. Kolay kullanılmasını Arduino’ya I2C arabirimi üzerinden bağlanabilmesine borçludur.

Bu yazıda Adafruit‘in modül halinde ürettiği versiyonun Arduino ile nasıl kullanıldığına değineceğiz.

Yukarıda devre kurulumunu görüyoruz. Tahmin edeceğimiz gibi I2C bağlantısı Arduino’nun A4 ve A5 pinleri üzerinden gerçekleştiriliyor.

Sensör 5 Volt lojik seviyede olduğu için herhangi bir seviye dönüştürücü kullanmamıza gerek yok ve VCC bağlantısını Arduino üzerinde 5 Volt’a bağlayarak çalıştırabiliyoruz.

Bu sensörü kullanmanın en pratik yolu Adafruit’in geliştirdiği Adafruit PCT2075 ve Adafruit BusIO kütüphanelerini kurmak. Bu iki kütüphaneye de Arduino’nun dahili kütüphane yönetici üzerinden ulaşabiliriz.

Aşağıda sensörün Seri Port Ekranı aracılığıyla kullanıldığı basit bir sketch kodunu görüyoruz.

if kontrolü içindeki 0x4A sensörün I2C adresidir. Sensörün kullandığı adres serisinden herhangi birini tercih ettiysek bu bölümü boş bırakmak gereklidir. Ancak PCT2075GVX gibi bu sensördekinden farklı bir kılıfta olan modeli kullanıyorsak sensörümüzün I2C adresini bu bölümde belirtmemiz gerekiyor.

Sensörümüzün I2C adresini bilmiyorsak bu sayfada yayınlanan ve açıklanan sketch kodunu yükleyerek kolayca bulabiliriz.

Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!

ÖZGÜN ve KULLANIŞLI projeler yapabilmek için ARDUINO’yu doğru öğrenmek gerekir. Arduino’ya güçlü başlamanın en iyi yolu ARDUINO’YA GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ EĞİTİM VE PROJE SETİ‘dir. Arduino Uno üzerine kurulu olan set ile bu müthiş geliştirme platformunu tüm detaylarıyla anlayacak, başka hiçbir yerde bulamayacağınız inceliklerini öğrenecek ve en sık kullanılan Arduino sensör ve modüllerine aşina olacaksınız.