Önceki bölümlerde Arduino Nano’yu tanıdık, satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri ve kullanmayı öğrendik. Detaylarını öğrendikten sonra sorunlarını çözdük. Şimdi sıra Arduino ekibinin hazırladığı farklı Nano modellerine kısaca göz atmaya geldi.
Bu bölümde Nano adını taşıyan diğer Arduino board’ları inceleyeceğiz. Bu board’lar orijinal Nano’ya göre oldukça becerikliler.
Arduino Nano Every
Arduino Nano Every, Arduino’nun orijinal Nano ile birlikte 5 Volt lojik seviye ile çalışan 2 board’undan biri. Aşağıda değineceğimiz diğer tüm Nano modelleri 3,3 Volt lojik seviye ile çalışıyor.
Nano Every yeni üretim teknikleri ve gelişmiş mikrokontrolcüsü ile orijinal Nano’nun yerini almak için geliştirilmiş bir board. Pin ve yapı olarak Nano ile tam uyumlu ve yüklediğimiz sketch kodlarında da bir değişiklik yapmamız gerekmiyor.
Üzerinde kullanılan Atmega4809 mikrokontrolcüsü Nano’da kullanılan Atmega328’e göre %50 daha fazla (48 KB) program hafızasına ve %200 daha fazla (6 KB) SRAM’e sahip. Nano Every’nin Nano’ya göre tek eksiği EEPROM kapasitesinin sadece 256 bayt olması. Arduino Nano’da bu değer 1 KB.
Nano Every’nin pinlerinin kart kenarlarına yayılması ve alt yüzeyinde hiçbir bileşen olmaması (biz kendi aramızda buna castellated edges diyoruz) sanki bir SMD bileşenmiş gibi PCB’lere lehimlenebilmesine imkan veriyor. Elbette istersek header pinlerini lehimleyerek Nano gibi kullanabiliyoruz.
Arduino Nano Every, orijinal Nano’ya göre çok daha ucuz. Bu yazının yazıldığı zaman itibarıyla yurtdışı fiyatlarına bakacak olursak Nano 20 Euro gibi bir fiyat etiketine sahipken Nano Every sadece 9 Euro civarında. Daha önce bahsettiğimiz gibi bu ucuzluk yeni üretim tekniği ve güncel teknoloji ile üretilmiş yetenekli ama ucuz mikrokontrolcüsü sayesinde mümkün oluyor. Arduino ekibi de Nano Every’yi agresif bir fiyatlandırma ile satmaya karar vermiş.
Arduino Nano 33 BLE Sense
Arduino Nano 33 BLE Sense, Arduino ekibinin Nano biçimindeki tamamen yeni board’u. 3,3 Volt lojik seviyede çalışan BLE Sense bol miktarda sensörü de bünyesinde barındırıyor. Ama board’un ana özelliği Bluetooth Low Energy bağlantısı. Böylece cihazlara Bluetooth üzerinden bağlanabilir.
Üzerinde yer alan dahili sensörlerin listesi epey uzun. Derin bir nefes alıp saymaya başlayalım.
- 9 eksenli atalet sensörü: hareketleri işleve dönüştürmek için ideal.
- Nem ve sıcaklık sensörü: ortam şartlarını yüksek doğrulukta ölçen kaliteli sensörler.
- Barometrik sensör: hava basıncını ölçerek hava durumu ile ilgili oldukça başarılı projeler yapılabilir.
- Mikrofon: Eşzamanlı ses yakalama ve analiz yeteneği… Müthiş!
- Gesture, mesafe, renk ve parlaklık sensörü: ortam aydınlığını veya birilerinin board’a ne kadar yakın olduğunu ölçmek için çok kullanışlı sensörler.
Görüldüğü üzere Nano 33 BLE Sense, ismindeki Sense’in hakkını veriyor. Minicik tek bir board ile çok çeşitli projeler yapmak mümkün.
Nordic Semiconductors üretimi nRF52840 kodlu 32 bit ARM temelli mikrokontrolcüye sahip ve bu çip USB’ye doğrudan bağlanabildiğinden dolayı ayrı bir çip kullanmalarına gerek kalmamış. 1 MB program hafızası ve 256 KB SRAM müthiş değerler. Akılda bulunması gereken şey: Bu mikrokontrolcünün içinde bir EEPROM hafıza bulunmuyor.
Arduino Nano 33 BLE
Arduino Nano 33 BLE ise yukarıda uzun uzun anlattığımız BLE Sense’in Sense’SİZ! olanı. Yani üzerinde 9 eksenli atalet sensörü dışındaki sensörler bulunmuyor. Bluetooth Low Energy özelliği mikrokontrolcünün temelinde geldiği için o kısılmamış. Bu board da 3,3 Volt lojik seviye ile çalışıyor.
Fiyatı da BLE Sense’e göre %30 kadar daha ucuz.
Arduino Nano 33 IoT
Internet of Things! Son yıllarda hobi elektroniği dünyasının en çok kullanılan terimi bu olmalı. Arduino da bu furyadan uzak kalmıyor ve bizlerin de IoT dünyasında kolaylıkla kullanabileceği bir board sunuyor.
Arduino Nano 33 IoT akıllı ev, akıllı bahçe, akıllı ışık, akıllı ütü!… gibi Wi-Fi bağlantısı üzerinden otomatik veya uzaktan kumanda edilen sistemler oluşturabilmemize izin veren içi dolu turşucuk diyebileceğimiz bir board.
Son yılların gözde mikrokontrolcülerinden Atmel ATSAMD21 üzerine kurulu olması yetmiyor gibi üzerinde u-blox NINA-W102 kodlu Wi-Fi ve Bluetooth Low Energy çipi de yer alıyor. Microchip üretimi ATECC608A kodlu güvenlik çipi ise bağlantı verilerimizi korumayı sağlıyor. Yani yüksek gizlilik gerektiren kurumsal ortamlarda da kullanımı uygun olabilir. Board’un 6 eksenli jiroskopa da sahip olduğunu atlamamak gerek.
Nano 33 IoT’nin en eğlenceli özelliği ise Arduino IoT Cloud gibi online platformlara bağlanabilmesi ve böylece uzaktan kolayca kontrol edilebilmesi. Arduino IoT Cloud ile kendi uzak kontrol panellerimizi oluşturup akıllı evimizi istediğimiz gibi kontrol edebiliriz.
Bu board’un üzerinde EEPROM bulunmadığını ve 3,3 Volt lojik seviye ile çalıştığını hatırlatmamız gerek.
Arduino Nano RP2040 Connect
Arduino ekibi Raspberry Pi Pico‘dan tanıdığımız RP2040 kodlu olağanüstü mikrokontrolcüyü Nano 33 IoT’de de kullanılan Wi-Fi/Bluetooth çipine bağlayarak bir üst seviyeye taşımış ve bize Nano RP2040 Connect‘i sunmuş.
Bu da yeterli olmamış olacak ki board üzerinde 6 eksenli jiroskop ve mikrofon modülü de yer alıyor. ATECC608A kodlu güvenlik çipi de yine bağlantı verilerimizi korumaya devam ediyor.
Arduino IoT Cloud gibi bulut sistemlere de bağlanabilen Nano RP2040 Connect’in RP2040’la oluşturulmuş en kabiliyetli board olduğu söylenebilir.
Bu board da 3,3 Volt lojik seviyede çalışıyor.
Sıradaki bölümde orijinal Arduino Nano’nun yerini almaya talip olan Arduino Nano Every’yi daha yakından tanıyacağız.
Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!
ÖZGÜN ve KULLANIŞLI projeler yapabilmek için ARDUINO’yu doğru öğrenmek gerekir. Arduino’ya güçlü başlamanın en iyi yolu ARDUINO’YA GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ EĞİTİM VE PROJE SETİ‘dir. Arduino Uno üzerine kurulu olan set ile bu müthiş geliştirme platformunu tüm detaylarıyla anlayacak, başka hiçbir yerde bulamayacağınız inceliklerini öğrenecek ve en sık kullanılan Arduino sensör ve modüllerine aşina olacaksınız.