Arduino Nano Dosyası serimizin ilk bölümünde Nano ile tanışmış ve Arduino Uno ile benzerlikleri ve farklılıklarından bahsetmiştik. Bu bölümde de Arduino Nano satın alırken dikkat etmemiz gereken önemli noktalara değineceğiz.
Arduino board’lar açık kaynaklı donanım oldukları için devre şemaları, PCB tasarımları ve mikrokontrolcülerde kullanılan bootloader gibi yazılımların kodları özgürce paylaşılıyor. Böylece isteyen herkes kendi Arduino board’unu üretip kullanabiliyor.
Elbette bunu ticari bir girişime dönüştürmek de mümkün. Adafruit ve Sparkfun gibi üreticiler kendi bakışlarını da katarak kendilerine özgü Arduino uyumlu board’lar üretip satıyorlar. Bu üreticilerin en büyük rakibi Çinli şirketler. Çok ucuz maliyetlerle Arduino klonu board’lar üretebiliyorlar ve hepimiz bu board’ları yıllardır sorunsuz bir şekilde kullanıyoruz.
Çinli üreticiler klon adını verdiğimiz bu ucuz board’ları üretirken maliyetleri sürekli daha aşağı çekerek kendi içlerindeki üretim rekabetinde pazar payı yakalamaya çalışıyorlar. Bunun için gerektiğinde orijinalinden farklı PCB tasarımları ve hatta farklı mikrokontrolcüler kullanmaktan çekinmiyorlar. İşte bu yazıda bu tuzaklara düşmemek için aklımızda bulundurmamız gerekenlerden bahsedeceğiz.
Arduino Nano’nun 2008’de tanıtılan ilk versiyonu (nedense V2.2 olarak geçiyor) Atmel üretimi Atmega168 mikrokontrolcüsünü kullanıyordu. V3.0 ile birlikte Nano’da daha yüksek kapasiteli Atmega328 kullanılmaya başlandı.
Atmega168 kodlu mikrokontrolcü program hafızası, sram ve eeprom olarak güncel Atmega328’in yarı kapasitesine sahip ve kapsamlı projeler için yetersiz kalma olasılığı çok yüksek. Ancak çok daha ucuz olduğu için Çinli klon üreticilerin bazıları tarafından tercih ediliyor ve satın alırken dikkat etmek ve gerekirse satıcıya sormak sorun yaşamamak için şart.
İlk bölümün sonunda kısaca bahsettiğimiz USB-Serial dönüştürücü çipine gelelim. Orijinal Arduino Nano’da FTDI üretimi FT232RL dönüştürücü çipi yer alırken, çoğu klon Nano’da CH340G çipi kullanılıyor.
CH340G’nin kullanılma sebebi elbette tamamen maliyet. FT232RL gerçekten pahalı ve zaman zaman stok sıkıntısı yaşanan bir çip. CH340G ise oldukça ucuz ve bolca bulunabiliyor, kullanımında bizi etkileyen herhangi bir sorunu da yok.
CH340G’nin tek ihtiyacı bilgisayara bir defalığına sürücüsünü yüklemek zorunda olmamız. CH340G sürücüsünü indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Çinli üreticilerin maliyetleri düşürmek için buldukları yöntemlerden biri de Nano üzerindeki header pinlerini lehimlemekten vazgeçmek. Lehimleme işini biz müşterilere yıktıkları için ciddi bir maliyet tasarrufu sağlıyorlar.
Lehim yapmak ve bir cihazı çalışır hale getirmek biz hobi elektroniği meraklıları için oldukça eğlenceli. Ancak hepimiz lehim yapmayı bilmiyoruz veya bununla uğraşmak istemiyoruz. Bundan dolayı Nano satın alırken satıcıya pinlerin lehimli gelip gelmediğini sormalıyız.
Elimizde lehimsiz bir Nano varsa pinlerini nasıl doğru bir şekilde lehimleyebileceğimizi buradaki yazımızı okuyarak öğrenebiliriz.
Orijinal Arduino Nano ve çoğu klonu Mini-B adı verilen USB soketini kullanıyor. Kullanıcıların artık bu soketten uzak durmak istediğini fark eden Çinli üreticiler daha yaygın Micro-USB veya yeni nesil Type-C tipi soketlere sahip Nano’lar üretmeye başladılar.
Eski harici disk sürücülerden hatırlayacağımız Mini-B tipi USB soketi oldukça sağlam bir yapıya sahip. Android cep telefonlarında görmeye alışkın olduğumuz Micro-USB soketi ise kullanırken dikkatli olunması gereken ve oldukça kırılgan bir yapıya sahip. Güncel Type-C ise soket yapısına göre değişmekle birlikte görece sağlam bir yapı. Nano satın alırken USB kablosunu defalarca söküp takacağız. Bu yüzden satın alırken soketin kırılması ihtimalini de hesaba katmak gerekiyor.
Micro-USB ve Type-C bağlantısına sahip klon Nano modellerini her zaman ülkemizde satın alamayabiliyoruz. Bu tür farklı ürünler için Aliexpress gibi yurtdışı sitelere bağımlıyız.
Arduino Nano’muzu satın aldığımıza göre sıra bilgisayarımıza bağlayıp çalıştırmak ve ilk sketch kodumuzu yüklemekte. Bunu yaparken dikkat etmemiz gerekenleri sonraki bölümde inceleyeceğiz.
Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!
ÖZGÜN ve KULLANIŞLI projeler yapabilmek için ARDUINO’yu doğru öğrenmek gerekir. Arduino’ya güçlü başlamanın en iyi yolu ARDUINO’YA GÜÇLÜ BAŞLANGIÇ EĞİTİM VE PROJE SETİ‘dir. Arduino Uno üzerine kurulu olan set ile bu müthiş geliştirme platformunu tüm detaylarıyla anlayacak, başka hiçbir yerde bulamayacağınız inceliklerini öğrenecek ve en sık kullanılan Arduino sensör ve modüllerine aşina olacaksınız.