AMS1117 3,3V Regülatör Modülü Arduino ile Nasıl Kullanılır?

Bu yazıda AMS1117 3,3V Mini Regülatör modülünün inceliklerinden ve bağlantı şeklinden bahsedeceğiz.

Arduino Uno üzerindeki 3,3 Volt gerilim çıkışı devre üzerindeki bir gerilim regülatörü (düzenleyici) ile sağlanıyor. Orijinal Arduino Uno’da bu regülatör azami 100 mA (miliamper) akım sağlayabilirken, çoğu klon Arduino Uno’da kullanılan bonkör regülatör çipi 500 mA’e kadar akım sağlayabiliyor.

Pek bilinmeyen ilginç bir bilgi daha; Arduino Nano üzerindeki 3,3 Volt çıkışı, board üzerinde kullanılan USB-Seri dönüştürücü çipten (CH340G veya FT232RL) tedarik edilir ve azami 50 mA verebilir.

3,3 Volt hattında daha fazla akıma ihtiyacımız olduğunda AMS1117 3,3V Mini Regülatör modülü yardımımıza yetişiyor.

AMS1117 entegresi resmi verilere göre 1 Amper’e kadar akım sağlayabiliyor. Ancak kullanılan paket tipi ve modül üzerindeki soğutma alanının darlığı entegreyi biraz zorluyor. Modül üreticisinin tavsiyesi 800mA‘in (miliamper) aşılmaması.

Teknik verilere göre modülü azami olarak 15 Volt ile besleyebiliyoruz. Ancak modülümüzde kullanılan regülatör entegresinin ucuz üretim modellerden seçilmiş olma olasılığı yüksek olduğu için giriş gerilimi olarak 9 Volt’u geçmemek modülümüzün canının sağlığı için doğru olur.

Modülü bağlamanın en sağlıklı yolu Arduino üzerindeki 5 Volt çıkıştır. Arduino’yu USB harici bir güç kaynağı ile besliyorsak modülü VIN çıkışına da bağlayabiliriz.

AMS1117 3,3V Regülatör modülünün örnek kurulumunu aşağıdaki resimde görüyoruz.
Elektronik hobi meraklıları olarak zaman zaman bağlantı hataları yapıp devrede bir kısa devre oluşmasına neden olabiliyoruz. Modül üzerinde bulunan AMS1117 kodlu gerilim düzenleyici entegre dahili kısa devre korumasına sahip ve aşırı ısındığında da kendisini kapatabiliyor. Yani hatalı üretim veya sahte bir entegreye denk gelmezsek bu modülü bozmamız pek de mümkün değil.

Arduino’da iyi olmak için öncelikle elektronikte iyi olmak gerekir. Türkiye’nin en iyi temel elektronik eğitim seti ARDUINO ÖNCESİ TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİM VE DENEY SETİ‘ni keşfedin. Gereksiz bilgilerden arındırılmış basit ve eğlenceli anlatımla ELEKTRONİK öğrenin ve Arduino’ya METE HOCA farkıyla güçlü başlayın!